Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest niedziela, 27 lipca 2025, 15:29

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość

Witam.
Mam pytanko jakie są wymagania sprzętowe dla NND ?
Pytam ponieważ czytałem różne posty na ten temat i wiem mniej więcej czego ( jeżeli chodzi o sprzęt ) będę potrzebował . Ale chciałbym mieć też zainstalowanego Apacha- z MySQL-em . Nie przewiduje odwiedzin na stronie takich jak np. Onet . Ale mam pytanko właśnie odnośnie sprzętu pod tym kątem . Czy np. PII 400 MHz + 128 RAM-u obłuży mi www + bazę danych ( no i do tego jeszcze kilku userów w LAN-ie ) ??
No może jakiś mały ftp-ik na własne potzreby jeszcze . Będzie to na DSL-u 2000 więc upload i tak tylko 256 ale może trzeba będdzie dokupić do 512 .
Pozdrawiam

Tytuł:
Użytkownik

Bedzie leżał i dłubał paluchem w nosie a na serio spokojnie starczy.

Tytuł:

Ja u siebie mam PIII 450 MHz i 256 MB Ram.
Usługi:
Apache + Mysql + PHP, Exim, Mrtg, Squid i pare innych mniejszych pierdol
Mialem 128 Mb Ramu ale okazalo sie za malo. Mrtg i Squid duzo zajmuja zasobów :( Teraz po dolożeniu 128 i doinstalowaniu Apacha + mysql + php okazuje sie to znow za malo. Chyba wywale mrtg na rzecz rddtoola.
Procek oczywiscie ma wakacje jego srednie obciażenie to max 25% Dla uzupełnienia mam 7 userków.

Tytuł:
Użytkownik

Cytuj:
jego srednie obciażenie to max 25%

To wcale nie fajnie ;]

Ja mam p3 550, 128ramu i 2gb dysk i najwięcej mi zżera mysql i apache. A poza tym mam mrtg,nice, proftpd, i pare innych rzeczy (nie mam squida i exima). i nie narzekam - tylko dysk by się większy przydał ;]

Tytuł:
Użytkownik

Ja mam Pentium II 350 MHZ 64 ramu 1 GB dysk. Komp bez problemu rozdziela net dla 10 osób, przycina ich niceshaperem, rysuje statystyki MRTG, działa apache i proftp. Troszke mało ramu :/ ale bałwan jestem pamięc nie wchodzi na swap to jest OK :D a jak zacznie to trza bedzie powiększyć troszke liczbe ramu :P

Tytuł:

A ja mam P200 i 32 MB ramu, do tego 2 giga hdd, i na tym jest nnd, pod które jest podpięte 5 kompów, a na serwerze uruchomione CommuniGate pro, 2x thttpd, portsentry, arp, dnsmasq, ggrelay i pewnie jeszcze parę innych rzeczy, ale już nie pamiętam, bo dawno nie musiałem do niego zaglądać.
Tylko duże pliki ciężko mu obsłużyć z tą ilością ramu, bo przy ściąganiu większych plików >kilkanaście MB mieli na dysku i dopiero po 1-2 minutach zaczyna wysyłać. Ogólnie, o ile nie każę mu robić jakichś specjalnych zadań, to jako router się wyrabia, a stres CPU to średnio 25%.
Podsumowując: dla systemu, który ma być tylko routerem na kilka kompów, taki sprzęt wystarczy. Jednak jeśli chcesz, żeby działał jako serwer plików, to przede wszystkim powinien mieć więcej ramu, a i procek odrobinę szybszy nie zaszkodzi, czyli podobnie jak koledzy proponuję: P400-P500 + 128-256MB ramu, a HDD jaki tam masz pod ręką i jaki ci potrzebny.
Pozdrawiam.

Obrazek

Tytuł:
Użytkownik

ram jako tako nie ma sie ni jak do transfeu z/do dysku do/z sieci - oczywiscie przy wlaczonym DMA ;) bo bez niego ani rusz, przy kopiowaniu plikow bez DMA leci po procu. zreszta tu jest to ladnie opisane: http://pl.wikipedia.org/wiki/DMA

Tytuł:

to i ja sie zapytam :D

mam w piwnicy stare 486dx4 100mhz jest w nim 64mb ram i brak dysku :( mogę wsadzić dyskietkę 5.25 z jakimś 4-5mb sam nie wiem karta sieciowa na isa + karta z usb na pci + tymczasowo (na czas instalacji)cdrom lub stację dysk. 3.5
dodam że nie jestem zielony w kompach , zaś jeśli chodzi o linuxy to tyle miałem kontaktu , co knoppix 3.5 wzwyż odpalany z płyty w celu przekopiowania ważniejszych plików . czy na takim sprzęcie da sie postawić router dla 3-4 kompów ?? dodam że mam neo 512 i 2 różne modemy na usb (thomson i sagem) jak by sie dało to odrazu podpioł bym do tego drukarkę , ile ew. by to mogło prądu ciągnąć ??

Tytuł:
Użytkownik

Na 486 NND nie stanie ;-) Potrzeba Pentium.

Pomysl o freesco, z tym ze nie obsluguje modemow usb, musiabys do zestawu dokupic modem ethernetowy, a to nie tania zabawka.

Ile pradu? Sam mam 486/16MB +FDD FreescoBox i dziele na 4 kompy osiedlowy "podniecik" ;-) i nie wydaje mi sie by to scierwo zarlo wiecej jak 40-50W

| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts

Tytuł:

hmm , udało mi sie skołowac dysk wd caviar 2gb z uszkodzonymi sektorami , właśnie próbuję go naprawić (hddregenerator a jak sie nie uda to odcinam pierwsze kilka mb) dysk jest po upadku , ale na knoppixie da sie go wczytać i zmieniać partycje , jak podczepię do kompa z jakimś windowsem to system nawet nie sie nie bootuje . co do niego , to wkrótce dam zamiast niego amd k6-2 366mhz z 128mb ram i wbudowaną grafiką i dzwiękiem z usb odrazu , będzie dużo lepszy sprzęt , tylko na to trzeba jeszcze poczekać , puki co muszę sie tym zadowolić . więc jak , nie ma żadnego systemu żeby dało sie udostępnić neta ?? jeśli tak to zainstaluję sobie poprostu win 95 i będzie mi śmigał na nim , (sprawdzone) i w sieci nawet bendę go miał , komp będzie wyłącznie do udostępniania netu i to na raptem 3 kompy (wkrótce 4) 8)

Tytuł:
Użytkownik

Sam nie wiem, ale jak piszesz masz modem Sagem wiec moze sproboj tej dyskietkowej dystrybucji:
http://neostrada.info/download/pafiledb ... egory&id=8

:-)

| WAN: 35|35 mb/s (GTS) @ 500+ hosts

Tytuł:

no człowieku pochwała dla ciebie (jak sie przydziela ??) właśnie tej dystrybucji miałem już szukać (przypatkiem sie natknołem na bałwan jestem w pc world komputer i było mi. to wymienione a jak na googlach nic nie dało sie znaleść) wielkie dzięki , ps jak pisałem mam dyskietkę która ma 4 albo 5 mb , więc sie tam większość zmieści jeszcze raz wielkie dzięki , ps mam 2 modemy :P

Tytuł:

Ja jeszcze zapytam, czy P 120, 24-32 mb ramu (nie pamietam dokladnie ile, ale w tych granicach) 1,2 gb dysk(powinno spokojnie wystarczyc). Potrzebny mi tylko router i ssh do zdalnej administracji. Czy na takim sprzecie da rade w ogole zainstalowac NND?
byc moze bede potzrebowal jeszcze cos w rodzaju fail2ban, pythona i devel (ale to nie jest priorytetem).

EDIT: na stronie WIKI znalazlem:
Cytuj:
System jest przygotowany dla komputerów z procesorem pentium, zatem nie będzie już działał z procesorami typu 386 i 486. Stało się tak dlatego, że od 2001 roku zmieniło się znaczenie określenia "stary komputer". Komputer z NND będzie potrzebował minimum 32 MB RAM do instalacji, choć podczas pracy poradzi sobie także z 24 MB. Pamięć jest jednak ważna. Uruchomienie wielu funkcji będzie obciążać pamięć właśnie. Jeden z pierwszych serwerów testowych to P 166 z 64 MB RAM i na nim uruchomionych jest wiele usług, z którymi ten sprzęt z powodzeniem daje sobie radę. Czysty system po instalacji zajmuje około 100 MB miejsca na dysku, przewidując dodatkowe aplikacje, należy na partycję (partycje) z systemem przeznaczyć około 500 MB.
uwaga od Michcio: Na mojej maszynie (P100, 32MB RAM, 1,2GB HDD, wersja nnd-linux-0.1-2005.01.22.iso podczas dodawania linkow do /dev zawsze raportuje, ze nie moze zaalokowac PAO i zabija instalator, wiec z tym 32MB do instalacji to u mnie jednak nie wystarcza

tak wiec odpowiadajac sobie na moje pytanie: albo pojdzie albo nie :D

Ostatnio zmieniony czwartek, 12 kwietnia 2007, 12:01 przez szyb, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
PGF

Powinno się zainstalować ale to nie będzie chodzić tylko się czołgać...

Tytuł:

Cytuj:
Powinno się zainstalować ale to nie będzie chodzić tylko się czołgać...
Nawet gdy bedzie tylko router?

Tytuł:
Honorowy Admin

Procesor pentium (nie jakiś pentium-like) i 32 MB ramu to są podane przez nas minimalne wymagania. Taki komputer może być routerem i firewallem, ale juz dołożenie mu niceshapera spowoduje problemy, bo obciążenie będzie zbyt duże - powiedzmy przy dziesięciu klientach. O uruchamianiu jakichś serwerów to w ogóle nie ma mowy, bo zaczną się kłopoty z działaniem podstawowych funkcji.
Z praktyki:
1. P166, 64 MB RAM - dawał sobie radę jako serwer www, oraz poczty, a także router bez podziały łącza, ale obciążenie było spore.
2. P350 192 MB RAM - serwer www, poczty, squid, bez podziału łącza - ledwo wyrabiał, choć działał.
3. P200, 96 MB RAM - router z niceshaperem do domowego użytku, dodatkowo apache, radius, chilli (do autoryzacji WLAN), podłączone 2 - 3 komputery, sprzęt wystarczający.
Może komuś te przykłady pomogą.

Tytuł:
MODERATOR

a jak ktos chce filtrowac poczte i wywalac spam to i Athlon 1800+ jest za malo.
Ja mam w domu P200mmx 64MB ramu siedzi na tym nice i apache i
[root@router_nnd ~]# uptime
09:01:34 up 76 days, 15:46, 1 user, load average: 0.00, 0.00, 0.00

Tytuł:

Moge potwierdzic ze serwer dziala na P120 32MB RAM. Dziala jako router (bez podzialu lacza) i jedyna usluga jest SSH.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.