Witam.
Wymieniam chłamowaty modem D-Link'a DSL-300T na Lucent'a CellPipe 20A-GX-E. A co za tym idzie mam szereg pytań.
1. Jak wszyscy wiemy, neostrada rozłącza się co 24h, a co za tym idzie trzeba resetować modem, a nawet zdarza się że serwer z modemem. Czy jest możliwość skonfigurowania tak modemu, aby była możliwość kontroli nad pppoa - np. żeby zabijać proces ppp co 22h i stawiać znowu na nogi i dopisac do crona skrypt ktory by sprawdzal polaczenie co 15min. dajmy na to (jest polaczenie - nic nie robi, nie ma polaczenia - zabija ppp i stawia na nogi ppp ponownie)?? Zastanawiam się - c zy jest to możliwe? Jak do tej pory, moj stary modem D-Link'a pobierał automatycznie adres IP od tepsy i poprzez dhcpcd pobierałem IP z serwera dhcpd na modemie do routera NND i zostawał on przypisywany do eth0 (a eth1 to LAN). Czy tak samo będzie przy lucencie?
2. Czy jeżeli modem mam podpięty bezpośrednio do komputera z nnd poprzez rj45, to muszę przestawiać go w tryb router, czy może pozostać w bridge??
Troche namotałem
Proszę o rozwianie moich wątpliwości... ogólnie chodzi mi o to czy będę miał jakąś sensowniejszą kontrolę nad modemem (w główce obmyśliłem sobie to tak: skrypt sprawdza czy jest płączenie, jeżeli go nie ma, łączy się z modemem i restartuje ppp, odpala ponownie dhcpcd dla eth0 aby przypisać nowy adres IP). Jeżeli ma ktoś jakiś sensowniejszy pomysł proszę o przedstawienie go.
Pozdr.