Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 30 czerwca 2025, 09:56

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Witam.

Wymieniam chłamowaty modem D-Link'a DSL-300T na Lucent'a CellPipe 20A-GX-E. A co za tym idzie mam szereg pytań.
1. Jak wszyscy wiemy, neostrada rozłącza się co 24h, a co za tym idzie trzeba resetować modem, a nawet zdarza się że serwer z modemem. Czy jest możliwość skonfigurowania tak modemu, aby była możliwość kontroli nad pppoa - np. żeby zabijać proces ppp co 22h i stawiać znowu na nogi i dopisac do crona skrypt ktory by sprawdzal polaczenie co 15min. dajmy na to (jest polaczenie - nic nie robi, nie ma polaczenia - zabija ppp i stawia na nogi ppp ponownie)?? Zastanawiam się - c zy jest to możliwe? Jak do tej pory, moj stary modem D-Link'a pobierał automatycznie adres IP od tepsy i poprzez dhcpcd pobierałem IP z serwera dhcpd na modemie do routera NND i zostawał on przypisywany do eth0 (a eth1 to LAN). Czy tak samo będzie przy lucencie?

2. Czy jeżeli modem mam podpięty bezpośrednio do komputera z nnd poprzez rj45, to muszę przestawiać go w tryb router, czy może pozostać w bridge??

Troche namotałem :)

Proszę o rozwianie moich wątpliwości... ogólnie chodzi mi o to czy będę miał jakąś sensowniejszą kontrolę nad modemem (w główce obmyśliłem sobie to tak: skrypt sprawdza czy jest płączenie, jeżeli go nie ma, łączy się z modemem i restartuje ppp, odpala ponownie dhcpcd dla eth0 aby przypisać nowy adres IP). Jeżeli ma ktoś jakiś sensowniejszy pomysł proszę o przedstawienie go.

Pozdr.

Ostatnio zmieniony piątek, 5 maja 2006, 16:46 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
MODERATOR

Nie rób żadnych testów połączenia, lucent działa jak szalony, żadnych problemów z nim.
Nie przestawiaj w żadne bridge routery i inne. Zostaw go jako modem i juz. Konfigurujesz net_confme jako neo rj na lucent i już biega.

Tytuł:
MAC!EK pisze:
Nie rób żadnych testów połączenia, lucent działa jak szalony, żadnych problemów z nim.
Nie przestawiaj w żadne bridge routery i inne. Zostaw go jako modem i juz. Konfigurujesz net_confme jako neo rj na lucent i już biega.

Okay, zrobie jak mówisz. Wystarczy że odpale net_conf i tyle?? Nie musze logować się do tego lucenta i ustawiać w nim użytkownika neostrady i hasło?? Aha, to nie jest lucent z softem od tepsy, gość sprzedawał nówki na allegro więc kupiłem.

Pozdrawiam!
TMH

Tytuł:
MODERATOR

Niesądzę żeby TPsa wrzucała coś do każdego modemu :)

Tytuł:
MAC!EK pisze:

Ale ja NIE MAM TEGO LUCENTA OD TPsy :)

Defaultowo NND ustawi się na PPPoA czy PPPoE przy net_confie (rj45 lucent cellpipe)?? Jeżeli defaultowo jest PPPoE, to jak przestawić później na PPPoA??

Pozdr.
TMH

Tytuł:
MODERATOR

tmh pisze:
MAC!EK pisze:

Defaultowo NND ustawi się na PPPoA czy PPPoE przy net_confie (rj45 lucent cellpipe)?? Jeżeli defaultowo jest PPPoE, to jak przestawić później na PPPoA??

Pozdr.
TMH

dla neo RJ nnd ustawia na pppoe, co chcesz na pppoa przestawiać? wtedy trzeba kombinować w modemie i to modem łączy się i wszystko robi, wtedy pracujesz za bridgem/routerem

Tytuł:
MAC!EK pisze:
tmh pisze:
MAC!EK pisze:

Pozdr.
TMH

dla neo RJ nnd ustawia na pppoe, co chcesz na pppoa przestawiać? wtedy trzeba kombinować w modemie i to modem łączy się i wszystko robi, wtedy pracujesz za bridgem/routerem

Jeżeli na PPPoE będzie działało, to nic nie ruszam :)
OK, jutro zabieram się za reinstalacje NND i skonfiguruję tak jak mówisz.

Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc!

Tytuł:
MODERATOR

Modem nalezy ustawic w tryb bridge. Ustawienie PPPoE lub PPPoA spowoduje, ze to modem bedzie nawiazywal polaczenie i twedy w nim trzeba bedzie ustawiac nazwe uzytkownika i haslo. Przestaw go w tryb bridge (tez bedzie dzialal po PPPoE, ale polaczenie bedzie nawiazywane przez NND), np. wedlug tego opisu: http://www.wawnet.pl/neostrada_cellpipe_bridge.htm i skonfiguruj w net_confie jako neorj.

Tytuł:
MODERATOR

Ale on już tak pewnie jest ustawiony domyślnie :)
A jak już modem ma być odpowiedzialny za łączenie się(tryb bridge) to niech lepiej działa jako PPPoA.

Tytuł:
MODERATOR

Lucenty kupowane na allegro w 90% przypadkow domyslnie dzialaja w PPPoA lub PPPoE. Co do trybow pracy modemow, to moze Wam to wyjasni:
tryb bridge: komputer nawiazuje polaczenie, modem jest tylko przekaznikiem. Zawsze bedzie dzialac jako PPPoE, chyba ze ktos polaczy modem swiatlowodem do komputera. W modemach a opcja nazywa sie BRIDGE i NND trzeba skonfigurowac jako neorj
tryb PPPoE: skrot od ppp over ethernet, modem nawiazuje polaczenie i ustawia maskarade. NND za nim jest klientem modemu i nalezy skonfigurowac je jako DSL podajac wewnetrzne ip modemu jako brame.
tryb PPPoA: ppp over atm, podobnie jak w przypadku PPPoE z tym, ze ten tryb jest szybszy, bo to wlasnie po ATMie kraza pakiety w sieci tepsy i dzieki temu pakiety w tym trybie sa mniejsze, co zwieksza predkosc transmisji. Jesli jest wyslany W trybie PPPoE to bedzie musial byc opakowany jeszcze w naglowek ATM (google: enkapsulacja).

Dodatkowe info: Komputer wysyla w wiekszosci przypadkow pakiety z naglowkiem IP, a tepsa je opakowuje w dodatkowe naglowki (PPPoA i czasem PPPoE- patrz wyzej) w zwiazku z czym rosnie wielkosc pakietu, wiec spada predkosc ich wysylania. Zeby to wynagrodzic klientom tepsa zwieksza predkosc neostrady- np. jak placisz za neo128, to tak naprawde sychronizuje sie ono z predkoscia 160 kbit/s. Predkosc ta jest zwiekszona odpowiednio dla kazdej opcji neostrady. Nie pamietam jak to bylo na Linuxie, ale na Windowsie mozna to bardzo latwo zauwazyc przy nawiazaniu polaczenia.

Tytuł:
MODERATOR

tasiorek pisze:
Nie pamietam jak to bylo na Linuxie, ale na Windowsie mozna to bardzo latwo zauwazyc przy nawiazaniu polaczenia.

W /var/log/messages pojawia się prędkośc synchronizacji dla modemów USB, dla RJ można to sprawdzić chyba tylko logując się na modem.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.