Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 5 lipca 2025, 20:10

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość

Nie wiem czy bylo gdzieś już o tym czy nie, ale gdyby tak zintegrować projekt LMS z NND to była by naprawde niezła sprawa. Zobaczymy może sam się za to wezme, w najbliższyh dniach i przedstawie wyniki, dla Was dociekliwkych daje jednak link i podziwiajcie > http://lms.rulez.pl/

Z drugiej strony używam NND już od dawna, a przeszedłem z dużej dystrybucji bo z RED - HATa, niemniej jednak ostanim czasy nic się nie dzieje - co często można zauważyć z projektami OS, więc zaczynam się zastanawiać czy nie warto bedzie wrócić bo większe wsparcie jest tam.

Pozdrawiam develeoperów, może coś nowego zrobimy, tak żeby jak najmniej slęczeć w konsoli, tymbardziej, że nie zawsze jest ona potrzebna.

tak off topic, to IHMO w nnd jest wiele rzeczy jakoś tak dziwnie zrobionych, dla przykładu Apache, czas chyba już nadszedł żeby może najpier ustandaryzować dystrybucje a potem dodawać nowości

MODERATOR

devnull pisze:
Nie wiem czy bylo gdzieś już o tym czy nie, ale gdyby tak zintegrować projekt LMS z NND to była by naprawde niezła sprawa. Zobaczymy może sam się za to wezme, w najbliższyh dniach i przedstawie wyniki, dla Was dociekliwkych daje jednak link i podziwiajcie > http://lms.rulez.pl/

LMS na NND działa, na forum były opisy instalacji i konfiguracji. Jesli zaś chodzi Ci o pakiet LMS to pierwsze próby już były - póki co nierozwiązanym problemem są moduły perla, a własciwie sposób ich paczkowania. Niemniej jest to jeden z punktów listy TODO...

devnull pisze:
Z drugiej strony używam NND już od dawna, a przeszedłem z dużej dystrybucji bo z RED - HATa, niemniej jednak ostanim czasy nic się nie dzieje - co często można zauważyć z projektami OS, więc zaczynam się zastanawiać czy nie warto bedzie wrócić bo większe wsparcie jest tam.

I zawsze tak będzie... tym bardziej, że RedHat (o ile wiem) to obecnie tylko płatne dystrybucje typu enterprise...

devnull pisze:
Pozdrawiam develeoperów, może coś nowego zrobimy, tak żeby jak najmniej slęczeć w konsoli, tymbardziej, że nie zawsze jest ona potrzebna.

nie rozumiem... czym chcesz zastąpić konsole i gdzie nie jest potrzebna??

devnull pisze:
tak off topic, to IHMO w nnd jest wiele rzeczy jakoś tak dziwnie zrobionych, dla przykładu Apache, czas chyba już nadszedł żeby może najpier ustandaryzować dystrybucje a potem dodawać nowości

Co jest dziwne w Apachu? Zreszta jesli uważasz, że coś nalezy zmienić/poprawić to zgłaszaj do mantisa. Tutaj po tygodniu zginie i nikt nie będzie pamiętał...

MODERATOR

Wlasciwie Mis juz Ci napisal wszystko. Od siebie dodam tylko jedno:
devnull pisze:

Przesiadz sie na Windowsa, jak Ci to nie odpowiada. Linux na serwerze to przede wszystkim konsola. Jak chcesz sie uwsteczniac, to prosze bardzo, ja w tym pomagac nie mam zamiaru. Nie poznasz systemu uzywajac jakiegos interfejsu www. Druga sprawa to porownanie funkcjonalnosci basha i jakiegoa panelu zarzadzania przez www.

Honorowy Admin

devnull pisze:

Jestem zwolennnikiem ułatwiania użytkownikom życia, ale bez przesady. Pewne elementy konfiguracji zostały już ułatwione. Inne jeszcze będą, ale raczej jestem skłonny widzieć pojedyncze drobne interfejsy, a nie jakąś kobyłę.
Integracja LMS z systemem odpada, bo wiele osób tego nie potrzebuje.
Jeśli poszukujesz systemu całkowicie okienkowego, to musisz mieć o wiele mocniejszy komputer. Na NND starczy jakiś P300 i 128 RAM, a jak zechcesz coś okienkowego to ze trzy razy tyle. Jednak jeśli chcesz, to sugeruję SUSE (wersja SLES 9 była w Linux Magazine), w najnowszym LM jest Mandriva One z shorewallem. Niezły też jest CentOS. To wypasione dystrybucje, które się nadają na serwery. W ostateczności polecam Windows ale to już parę kilo złotych.

Tytuł:

To ja moze powiem cos od siebie z punktu widzenia zwyklego usera tej dystrybucji ktory nic do niej nie wniosl a jej tylko uzywa.
Tryb graficzny nie jest wogole potrzebny w nnd. To co jest wystarcza mi w zupelnosci. Wczesniej nie mialem jakos stycznosci wielkiej z linuxem a jakos dalem sobie rade z postawieniem serwera i przy uzyciu konsoli. To ma byc dystrybucja na serwery a nie na desktopy. Jak masz chec to wszystko ustawisz spod konsoli. LMS tez dziala na NND bo sam uzywam. Wiec checi kolego i napewno zrobisz co bedziesz chcial
Pozdrawiam

Tytuł: ...

Chciałbym odpowiedzieć Wam wszystkim, lecz nie wiem czy mi to wyjdzie, więc do rzeczy.

Mówiąc o tym, ze konsola nie jest zawsze potrzebna, miałem właśnie na myśli właśnie jakiś system zarządzania przez www, pewnie zaraz powiecie, że jest ich sporo i jeszcze więcej działa pod NND np. Webmin czy LMS, ale chodzi mi tutaj bardziej o jakiś autorski system bądz przeróbkę np. LMS na potrzeby NND. Konsola jest fajna, ja ją lubię lubi ją pewnie Mis', tasiorek, Maciek i wielu innych uryztkownikw NND cyz wogle linuksa, ale zwykłemu Kowalskiemu nie ort. sie ona najlepiej, więc trzeba mu trochę ułatwić życie a nie tylko żeby sobie googlował itp.

Nacodzień nie mam czasu, ale postaram się go trochę znaleść i przynajmniej zacząć zalążek czego co potem mógłby ktoś dalej poprowadzić.

Tytuł:
Użytkownik

ja juz probowalem uruchomic xy na NND i jakos mi sie nie udalo :) ale nie robilem tego w celach uzytkowych lecz dla zabawy, na serwerze wydaje mi sie byc nie potrzebne srodowisko graficzne. Pozatym czy nie jest to bezpieczniejsze (konsola) ?. I kolejna sprawa to tak jak juz poprzednicy powiedzieli czesto NND stoi na jakims PC ktory wlasciwie do niczego innego sie nie nadaje typu 200-300 MHz i 128 MB RAMu, Xy to raczej potrzebuja czegos wiecej.

Tytuł:

TheL pisze:
ja juz probowalem uruchomic xy na NND i jakos mi sie nie udalo :) ale nie robilem tego w celach uzytkowych lecz dla zabawy, na serwerze wydaje mi sie byc nie potrzebne srodowisko graficzne. Pozatym czy nie jest to bezpieczniejsze (konsola) ?. I kolejna sprawa to tak jak juz poprzednicy powiedzieli czesto NND stoi na jakims PC ktory wlasciwie do niczego innego sie nie nadaje typu 200-300 MHz i 128 MB RAMu, Xy to raczej potrzebuja czegos wiecej.

Chłopie przeczytaj ten wątek i postaraj się odpowiedzieć jeszcze raz, bo tak szkoda mojego czasu.

Tytuł:
Użytkownik

a czy stwierdzenie ze konsola nie zawsze jest potrzebna nie moze byc zrozumiane jako brak xow ?

Tytuł:

TheL pisze:
a czy stwierdzenie ze konsola nie zawsze jest potrzebna nie moze byc zrozumiane jako brak xow ?

gdybyś przeczytał dokładnie to byś zrozumiał, ponieważ może być np. przez zdalną administracje - o czym zresztą jest w temacie.

Tytuł:
Użytkownik

nie chce mi sie juz z Toba sprzeczac ale kombinujesz jak kon pod gore.
majac konsolke przez putty mozesz zrobic wlasciwie wszystko a jesli to Ci za malo zainstaluj jakiegos auroxa z VNC i lacz sie z nim majac przed soba KDE juz chyba latwiej sie nie da.
Kazdy system robiacy cos wiecej niz laczenie z baza obliczenia wyswietlanie grafiki itd czyli ingerujacy w system jest jedna wielka bomba zegarowa, tyka i czeka na okazje aby zrobic bum.
Co do takich systemow jak LMS to robia one tylko wielka luke w systemie co na serwerze nie jest dobra rzecza.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.