Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest piątek, 4 lipca 2025, 20:06

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
Nie chce nikogo urazić, to forum jest bogate i rozbudowane, interesuje mnie jednak czemu jesli jakiś problem sie powtarza w nnd nie możecie napisać artykułu i wstawić go na stronie głownej? Ja wiem że "wystarczy użyć opcji szukaj", jednak nie zawsze jest ona zadowalająca. Ponadto nie kazdy ma czas i zdrowie przegladać przez kilka godzin forum przebijając sie przez wiadomości głupie, pozerskie i lamerskie nim pozyska potrzebe sobie informacje. Naprawde po 8 godzinach przed komputerem w pracy, gdy siadam do komputera na kolejne 3-5 godzin w domu tylko po to by wyszukac "zgooglać" na setce wszelakich forów to czego poszukuje to szlag mnie trafia. Właśnie na skutek takiego postępowania w ciągu 1 roku strasznie zepsuł mi się wzrok, (teraz wstając od komputera po paru godzinach nie jestem w stanie cztać liter mniejszych niż 8 mm). Na tym forum jst wiele osób posiadających wiedzę i chęć pomocy (np. MAC!EK) dlaczego nie ułatwić nam i im życia tworząc artykuły bedące konsolidacją wiedzy na temat danego przypadku/programu właczając w to przygotowania do instalacji, instalację kofiguracje, najczęstsze spotykane problemy i ich rozwiązania.
Dodam że własnie takie artykuły pomogły mi skonfigurować ruter nnd gdy wbudowany kofigurator zawiódł - wydrukowałem sobie kilka stron artykułów ze strony głownej nnd oraz kikla z innych stron następnie spokojnie przeczytałem a w trakcie instalacji tez nie musiałem szukac dostępu do jakiegoś forum - wszystko miałem na kartkach.<b> Dlatego prosze tych spośrób was, którzy dyspponujecie odpowiednią wiedzą zróbcie artykuły</b> na np. mldokeya czy serwerów ftp pełne i konkretne, zmniejszy sie na pewno powtarzalność pytań, a te zadawane będą ciekawsze, bardziej nietypowe i rozwojowe dla nnd.

PS. łatwiej mi wydrukowac (mimo kosztów) nawet 10 czy 50 stron instrukcji niż 10 - 15 watków z podstronami.

Z góry dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojej propozycji.
:D
Pozdrawiam Shaigar

Użytkownik

Shaigar pisze:

Dodam że własnie takie artykuły pomogły mi skonfigurować ruter nnd gdy wbudowany kofigurator zawiódł

To potwierdza że żaden automagiczny konfigurator nie zastąpi dokumentacji 8)

Tytuł:
MODERATOR

M.in wlasnie po to jest faq i watek na temat faq. Jak masz jakies propozycje do dodania, to nie krepuj sie.

Tytuł:
dzięki za ten adres, ale to nadal nie rozwiązuje problemu faq to faq a ja miałem bardziej na myśli dokumentacje, HOWTO i tym podobne. Mój promblem to mldonkey i przejżałem 1/3 w tym forum watków gdzie on występuje podejżewam, ze podstawowa wiedze o nim zyskam za jakieś 120 godzin przed komputerem, gdy sam przejze wszystkie fora i powycinam te szczatkowe informacje jakie tam znajde. Wzorem dla mnie jest tutaj instrukcja do pld, która chuda nie jest, ale naprawde później w skrajnych przypadkach potrzebowałem przegladać fora.

Tytuł:
MODERATOR

to może jakieś sugestie co do tematów artykułów? albo czego brakuje w obecnych?
co nie działa ci w mldonkeyu?

Tytuł:
MODERATOR

No i nie zapominajmy o wiki! Wielokrotnie juz apelowalem do forumowiczow zeby cos napisac bo ja tam nie bede pisal z paroma ludzmi bo to sie z celem mija.

Tytuł:
Użytkownik

na WIKI jak dla mnie, niektóre linki do działów są w tak dziwnych miejscach, że niekiedy się gubie, trzeba by było coś z tym zrobić... pożadek, itd

Tytuł:
W obecnych artkułach brakuj pełnego opisu instalacji i kofguracji mldonkeya wraz z najczęstszymi błedami, w takim artykule powinny zawierać się informacje:
1. Krótki wstęp o mdonkey czyli jak, po co i na co.
a. Co to mldonkey, jak sie ma do NND
b. instalacja - standardowa (kofiguratorem pakietów), co i jak musimy przestawić w nnd
2. Korzystanie:
a. dodawanie, usuwanie linków, korzystanie (1-2 populerne powłoki, oraz jak to zrobić z konsoli)
b. kofiguracja, czy da sie wstawić ipfilter.dat w mldonkey czy trzeba zrobić to z pozimu firelwala; chcę wraz użytkownikami móc dodawać pliki.
- jak zmienić katalog incoming i temp z domyślnego na inny? A jesli obydwa mają być na innej partycji niz ta z linuxem?
- sciągnęło sie! super! jak teraz pobrać to z rutera?
- jak ograniczyć mldonkeya aby nie zapchał nam całego łącza?
- chcę aby mldonkey chodził jedynie w określonych porach.
3. najczęstsze problemy i pytania od uzykwników.
- mldonkey chodzi ale nie mogę z żadnego gui połaczyć sie; przy instalacji twierdzi ze brak jest jakichś bibliotek/katalogu; twierdzi ze brak miesc a ja mam wolne jeszcze 10 GB; ciagle rozłacza sie z serwerem; itp.
4. Rozdzial dla zawansowanych: kompilujemy wg własnych potrzeb, jak i co, na co trzeba uważac.
4. Wersja artykułu i autorzy, ewentualne linki do materiałów dodatkowych.

Wiem ze to wszystko można wyszperać na forum tym i podobnych, ja jednak jestem za takim artykułem, skaraca on nasz czas jaki spedzamy przy kompie szperajac po necie, a wam daje mozliwośc szybkiego rozeznania sie w ewentualnym problemi użytkownika, wystarczy wtedy ze na forum napisze ze robił wg. artkułu i doszedł do tego i tego miejsca a następnie wykrzaczyło mu sie tak i tak. Dodam ze własnie takie artykuły doskoale sprawdzają sie na innych forach, i bardzo ułatwiają zycie tak ekspertom jak i neewbie.

A mój mldonkey? chodzić, chodzi, ale gui nie chce sie z nim łaczyć, gdy uruchomiłem jądro na windzie za ruterem to gui łaczy sie z tym jądrem. Ale ten problem rozwiaże przy instalacji nowszej wersji NND bo na obecnej juz tyle namieszałem że kazda kolejna poprawka grozi odcięciem od netu a to przecież ruter i chodzi nonstop.

Tytuł:
MODERATOR

Shaigar pisze:
w takim artykule powinny zawierać się informacje:
1. [... ciach plan artykułu ...]

Wiesz... zadziwiają mnie ludzie tacy jak ty. Chce ci się przygotowac w punktach plan czegoś, czego potrzebujesz, a zabrakło chęci żeby te punkty teraz rozwinąć i przygotować artykuł dla siebie i innych...
Było już tu kilku takich co krzyczeli "Róbcie dokumentację" "Na forum nic nie mozna znaleźć" "Nie mam czasu żeby godzinami przeglądać setki postów na forum" i podobne... a jak im zaproponować żeby się włączyli i sami takie rzeczy zaczęli pisać to z ogonkiem pod sobą umykali czym prędzej... I nie jest tłumaczeniem "Bo ja nie umiem/się nie znam/whatever" propozycja zawsze była taka sama - przygotuj a my poprawimy ewentualne błędy... nigdy i nikt (wyjątek to ci co napsiali do wiki) jakoś nie wlączył sie do prac nad dokumentacją. A pisałem i prosiłem o to kilkakrotnie...
Taka postawa roszczeniowa mnie przeraża. Ty nie masz czasu szukać, a ja mam mieć czas napisać? Nie uważasz że coś tu jest nie w porządku?

Bez nadziei na odpowiedź zadam ci takie samo pytanie jak twoim poprzednikom - napiszesz taki artykuł? Przyślij go do któregoś z moderatorów, to po poprawieniu ewentualnych błędów umieścimy na www. Albo sam umieść na wiki...

Ostatnio zmieniony niedziela, 21 maja 2006, 14:38 przez Mis', łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
ok mis' napisze taki artykuł, ale wiem ile moge znaleźc na forum i znam swoją wiedze wiec czeka cie masa poprawek bo bede tego artykułu pilnował jak własnego dziecka.

PS. Nie chciałem zeby zabrzmaiło to jak postawa roszczeniwa, ale cóż.....

Tytuł:
MODERATOR

Shaigar pisze:
ok mis' napisze taki artykuł, ale wiem ile moge znaleźc na forum i znam swoją wiedze wiec czeka cie masa poprawek bo bede tego artykułu pilnował jak własnego dziecka.

OK, jak sądzę znasz zasadę działania wiki... jesli przewidujesz taką ilość poprawek, która jedną osobę może przyprawić o ból głowy może skorzystaj z wiki? Tam poprawki może nanosić każdy... Choć z doświadczenia wiem, ze w momencie jak nad czymś zaczynasz systematycznie pracować, wiedząc że ktoś inny to przeczyta (i ewentualnie oceni), wydajność rośnie i zazwyczaj ostateczne poprawki nie są aż tak duże jak przewidywane.

Shaigar pisze:
PS. Nie chciałem zeby zabrzmaiło to jak postawa roszczeniwa, ale cóż.....

Ale niestety tak to zabrzmiało...

Tytuł:
MODERATOR

http://listonosz.com.pl/download/faq/

Potrzebowałem do szkoly masz tam doca mozesz dopisywac :P chodz nie wiem czy to jest najnowsza wersja :D

Tytuł:
Użytkownik

hmm zastanawia mnie jedno po co tyle faq jak moze byc jeden :D

Tytuł:
Użytkownik

A ja bym jak narazie proponował pozbierać te linki to FAQ-ów, i przykleić

Tytuł:
Użytkownik

dzis to zbiore w jedno miejsce :D

Tytuł:
Dzięki Czerwo za linka, ostatnio mam mało czasu wiec sprawa sie przeciagnie, ale nie wygasnie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.