Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest sobota, 16 sierpnia 2025, 14:00

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Utracone pliki
Mam taką sytuację, kiedy mam zanik napięcia (a zdarzają się u mnie często) to tracę pliki które zostały zapisane na dysku w ciągu ostatnich dwóch-trzech godzin. Oczywiście dysk skanuje się scandiskiem podczas uruchamiania. Strasznie mi to nie przeszkadza, ale tracę czasem dane ze statystyk.

Tytuł:
MODERATOR

Czy na pewno tracisz wszystkie zapisy z tak długiego okresu czasu przed zanikiem napięcia (sprawdż inne pliki, np. logi skierowane na dysk), czy błędnie odczytujesz czas tego zdarzenia :)

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
Właśnie że jestem pewien. To właśnie jest takie dziwne. Dlaczego tak się dzieje. Do tego stopnia dziwne że jak naprzykładd wyedytuje jakiś plik konfiguracyjny i zapiszę w nim zmiany to jeśli w ciągu dwuch godzin po tym będe miał awarię prądu to trace te zmiany, plik wygląda tak jak bym w nim nic nie zmieniał.

Tytuł:
MODERATOR

Wygląda na to, że dysk nie zapisuje buforów i cache'uje to przez długi czas.
A odczyt po zapisie czy reboocie jest OK :?:

Tak poza tematem, słyszałem że w Miechowicach już jest DSL. Ja jeszcze muszę poczekać. :(

Obrazek Kipa
http://www.FreeSCO.w.pl

Tytuł:
OK. Zmieniłem cały sprzęt. System zgrałem na nowy dysk. Dalej robi to samo.
Wydumałem więc że to nie wina sprzętu, tylko freesco mam źle sonfigurowane.
Tylko gdzie mam szukać ustawień buforowania i cache`owania.

W kwestii "poza tematem": Mam już złożony wniosek na DSL`a :)

Tytuł:
No i poszperałem. Znalazłem stronę pod adresem http://www.linuxpl.org/SAG/x1538.html w której między innymi wyczytałem
Cytuj:
odcięcie zasilania powoduje utratę danych znajdujących się w pamięci, może to również doprowadzić do uszkodzenia systemu plików - struktury systemu plików mogą nie zostać uaktualnione.

Dlatego, nigdy nie powinieneś wyłączać komputera przed poprawnym wykonaniem procedury wyłączenia systemu operacyjnego (zobacz Chapter 6), oraz zmieniać dyskietek przed ich odmontowaniem. Program sync flushes (opróżnia) bufor - wymusza zapisanie wszelkich danych znajdujących się w nim. W tradycyjnych odmianach Unixa istnieje polecenie update, które co 30 sekund uruchamia sync, Linux posiada demona bdflush, który wykonuje pobieżną synchronizację danych aby uniknąć ogromnej ilości operacji we/wy na dysk powodowanych, czasami, przez sync.

W Linuksie bdflush uruchamiany jest przez update. Jeżeli coś się przydarzy bdflush jądro Cię o tym poinformuje i będziesz musiał ręcznie uruchomić opróżnianie buforów (/sbin/update).

Uruchomiłem sobie UPDATE.

Teraz się zastanawim. Z tego co zrozumiałem program (demon) UPDATE bedzie co 30 sekund synchromizował system plików na serwerze z tym co jest w pamięci, a dokładniej zrzucał z pamięci bufor plików na dysk i zapisywał wszystko tak jak powinno być zapisane.

Dajcie znać czy dobrze to zrozumiałem.

Tytuł:
To jak dobrze myślę czy nie :?:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+2godz.