No i poszperałem. Znalazłem stronę pod adresem
http://www.linuxpl.org/SAG/x1538.html w której między innymi wyczytałem
Cytuj:
odcięcie zasilania powoduje utratę danych znajdujących się w pamięci, może to również doprowadzić do uszkodzenia systemu plików - struktury systemu plików mogą nie zostać uaktualnione.
Dlatego, nigdy nie powinieneś wyłączać komputera przed poprawnym wykonaniem procedury wyłączenia systemu operacyjnego (zobacz Chapter 6), oraz zmieniać dyskietek przed ich odmontowaniem. Program sync flushes (opróżnia) bufor - wymusza zapisanie wszelkich danych znajdujących się w nim. W tradycyjnych odmianach Unixa istnieje polecenie update, które co 30 sekund uruchamia sync, Linux posiada demona bdflush, który wykonuje pobieżną synchronizację danych aby uniknąć ogromnej ilości operacji we/wy na dysk powodowanych, czasami, przez sync.
W Linuksie bdflush uruchamiany jest przez update. Jeżeli coś się przydarzy bdflush jądro Cię o tym poinformuje i będziesz musiał ręcznie uruchomić opróżnianie buforów (/sbin/update).
Uruchomiłem sobie UPDATE.
Teraz się zastanawim. Z tego co zrozumiałem program (demon) UPDATE bedzie co 30 sekund synchromizował system plików na serwerze z tym co jest w pamięci, a dokładniej zrzucał z pamięci bufor plików na dysk i zapisywał wszystko tak jak powinno być zapisane.
Dajcie znać czy dobrze to zrozumiałem.