Dobra, pobawiłem się, teraz kilka pytań.
Bridge robi jakby wirtualny interface sieciowy i od momentu jego stworzenia mam traktować go jako jedyną kartę sieciową poza tą, przez którą podłączam Internet, tak? Tzn. jak się chcę połączyć z routerem to podaje IP bridga, jak pinguje to też. Zbridgowane eth1 i ath0 w ogóle nie mają swoich oddzielnych ip tak?
Sieć działa całkiem w porządku w całym domu li tylko na ogonku [txpower=20]. Być może spróbuję zrobić tę antenę dookólną 6dB i zobaczę co lepsze. Ale póki co pytanie w kwestii karty [Planet 1830] - z jakiś przyczyn wykrywa mi, że max. prędkość karty to 11M i nie mogę ustawić więcej

Oczywiście łączę się też na 11Mbit wtedy. A AP stoi metr dalej, zasięg 100%. Ja rozumiem, że na 108Mbit nie mam co liczyć [choć widzę, że madwifi to potrafi i może kiedyś ustawię], ale 54Mbit to muszę mieć... Jakieś sugestie?
Update: wymusiłem tryb 11g poleceniem:
i teraz niby jest 54Mbit ale po tym poleceniu mówi mi, że
Buffer for request SIOCGIWPRIV too small (16<68)
i tak 3 razy - dla 16, 32 i 64. Mam się tym przejmować?
Druga sprawa - teraz txpower ustawione jest na 10 (odkręcona antena), żeby mi się nikt nie włamał

Ale widzę, że są inne, większe opcje tego txpower. Ile mogę maksymalnie dać jak już sieć zabezpieczę? Może ogonek wystarczy jak zwiększę moc. Dlaczego wszędzie w konfigach widzę 20, a nie więcej? Jest jakieś ryzyko?
I jeszcze - gdzieś poza repo.test jest madwifi? Przydałoby się nowsze, bo jak widać panowie i panie odpowiedzialni za projekt wypuszczają dużo poprawek i nowych wersji. Ktoś umie to skompilować bez błędu na samym początku, że KERNELPATH cośtam bla bla nie ma pliku .../kernel.../build/.config ?