Freesco, NND, CDN, EOS

http://www.freesco.pl
Dzisiaj jest poniedziałek, 23 czerwca 2025, 18:09

Strefa czasowa UTC+2godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Użytkownik

Witam.

Jeżeli będziesz kupował karte to tylko na chipsecie Atheros lub Prism2.5.
Dla atherosa sterowniki są to MadWifi, dla Prisma - nie pamiętam :(, ale wszystko jest w repozytorium NND. W przypadku chipsetu RT2460P też są sterowniki w repo, ale ta karta jak na razie nie pracuje w trybie master (czyli jako AP-ek)

Pozdrawiam

Tytuł:

Kupiłem już. Ten Planet (Atheros), który pokazywałem, ale w sklepie pod domem, a nie na Allegro. Jutro spróbuję postawić AP i wtedy zacznę testować.

Czytałem tu kilka postów co i jak i chciałbym coś zweryfikować:

: [/] [] ()
    Internet
        |
        |
[      eth0   ]
[   N   N   D ]
[ eth1   ath0 ]
   |      |
   |      |
  LAN1   LAN2

Tak będzie bez bridga między eth1 a ath0 tak? I żeby mieć jeden LAN muszę je połączyć bridgem, prawda? I wtedy będzie tak:

Internet
        |
        |
[      eth0   ]
[   N   N   D ]
[ eth1-+-ath0 ]
       |
       |
      LAN

Dobrze zrozumiałem? :)

Tytuł:

QmQ pisze:
:
A gdzie ten gościu mieszka?
Ten GW-AP54SGX wygląda na potężny, ale ma jeden minus. Tylko jedno wejście na LAN - a mi potrzeba co najmniej 2, jak nie 3... Poza wejściem od Internetu rzecz jasna.
[

hehe mylisz sie :) ten apek jest bardzo malutki -duzo mniejszy od tego linksysa(Bardzo dobry apek tak nawiasem)! Na allegro znajdziesz tez gwap 54 sp z dwoma gniazdami LAN planexy sa proste i w miare tanie i sprawuja sie nie najgorzej a co do tego gdzie ten gosc mieszka to nie wiem :) nie skojarzylem jak wysyłał paczke mam do niego gg i login allegro jak cos to pisz na priv!! Pzdr

Tytuł:

Bizi pisze:
hehe mylisz sie :) ten apek jest bardzo malutki -duzo mniejszy od tego linksysa(Bardzo dobry apek tak nawiasem)! Na allegro znajdziesz tez gwap 54 sp z dwoma gniazdami LAN planexy sa proste i w miare tanie i sprawuja sie nie najgorzej a co do tego gdzie ten gosc mieszka to nie wiem :) nie skojarzylem jak wysyłał paczke mam do niego gg i login allegro jak cos to pisz na priv!! Pzdr

Chodziło mi o to, że ma dużo funkcji, ale też dobrze wiedzieć :)
Co do kontaktu z tym gościem, pozwól, że najpierw [jak dobrze pójdzie to dziś koło 16] postawię AP na NND i zobaczę jak to działa i wtedy zdecyduję co dalej. :)

Tytuł:

No dobra, karta jest (Planet 1830 @ Atheros) i już pierwsze kłopoty...

Po pierwsze:
lspci mówi:
00:0e.0 Ethernet controller: Unknown device 168c:0013 (rev 01)

a co gorsza:

modprobe ath_pci
modprobe: Can't locate module ath_pci

Jakieś sugestie? O ile to że unknown to może nie takie ważne o tyle moduł ath_pci jest raczej niezbędny... :(

UPDATE
Wgrałem madwifi a nie madwifi-ng i jest taki moduł teraz... Co prawda modprobe rzuca warningami, ale wgrywa...

Ale dla odmiany
wlanconfig ath0
zawsze mówi, że ma urządzenia 'ioctl'...
Dziwna sprawa :)

Tytuł:
Użytkownik

Witam.

Dla MadWifi aby podnieść AP-ka pisz:

modprobe ath_pci
teraz Ci wywali pare warningów odnośnie licencji, nie przejmuj się i powinien wyświetlić nazwe interfejsu karty (jak masz jedną to powinno być ath0)

iwconfig ath0 channel xx (gdzie xx to numer kanału)
iwconfig ath0 essid nazwa_AP-ka
iwconfig ath0 mode master
iwconfig ath0 rate 11M

i teraz ustawienie adresu Ip dla ath0 i podniesienie interfejsu.

ifconfig ath0 xx.xx.xx.xx up

Natomiast dla MadWifi-ng będzie tak:

modprobe ath_pci autocreate=none rfkill=0

teraz Ci wywali pare warningów odnośnie licencji, nie przejmuj się i powinien wyświetlić nazwe interfejsu karty

wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode ap
iwconfig ath0 essid nazwa PA-ka
iwconfig ath0 channel numer_kanalu
iwconfig ath0 rate 11M (tu podajesz prędkość)

i teraz ustawienie adresu Ip dla ath0 i podniesienie interfejsu.

ifconfig ath0 xx.xx.xx.xx up

Oczywiście pod ath0 podajesz nazwe interfejsu pod jaką Ci zainstalowało karte.
Jak będziesz miał problemy dalej to pisz śmiało, pomogę. Bez problemów też się mostkuje interfejs ath z jakimś eth.
Tak wogóle to poczytaj dokumentacje bo tam jest wszystko dokładnie krok po kroku wyjaśnione jak ustawić interfejs w różnych konfiguracjach.

Pozdrawiam

Tytuł:

Kurcze, dziala! Pojawił się w eterze :)

A jak to włączyć w trybie szyfrowania WPA (update) i poustawiać?

OK, mam dokumentację. Czytam... :)

Ale jak zrobić bridge?

Tytuł:

Piszę to z APka :D Hehehe fajna sprawa. Teraz mogę testować jak z zasięgiem.

Póki co mam WEP. Ale mam PDFa od MadWiFi i będę się uczył jak zrobić coś lepszego. Dzięki za pomoc :)
Odezwę się jeszcze i napiszę co i jak z tymi testami.

Tytuł:

Dobra, pobawiłem się, teraz kilka pytań.

Bridge robi jakby wirtualny interface sieciowy i od momentu jego stworzenia mam traktować go jako jedyną kartę sieciową poza tą, przez którą podłączam Internet, tak? Tzn. jak się chcę połączyć z routerem to podaje IP bridga, jak pinguje to też. Zbridgowane eth1 i ath0 w ogóle nie mają swoich oddzielnych ip tak?

Sieć działa całkiem w porządku w całym domu li tylko na ogonku [txpower=20]. Być może spróbuję zrobić tę antenę dookólną 6dB i zobaczę co lepsze. Ale póki co pytanie w kwestii karty [Planet 1830] - z jakiś przyczyn wykrywa mi, że max. prędkość karty to 11M i nie mogę ustawić więcej :( Oczywiście łączę się też na 11Mbit wtedy. A AP stoi metr dalej, zasięg 100%. Ja rozumiem, że na 108Mbit nie mam co liczyć [choć widzę, że madwifi to potrafi i może kiedyś ustawię], ale 54Mbit to muszę mieć... Jakieś sugestie?
Update: wymusiłem tryb 11g poleceniem:
iwpriv ath0 mode 11g

i teraz niby jest 54Mbit ale po tym poleceniu mówi mi, że
Buffer for request SIOCGIWPRIV too small (16<68)

i tak 3 razy - dla 16, 32 i 64. Mam się tym przejmować?

Druga sprawa - teraz txpower ustawione jest na 10 (odkręcona antena), żeby mi się nikt nie włamał :P Ale widzę, że są inne, większe opcje tego txpower. Ile mogę maksymalnie dać jak już sieć zabezpieczę? Może ogonek wystarczy jak zwiększę moc. Dlaczego wszędzie w konfigach widzę 20, a nie więcej? Jest jakieś ryzyko?

I jeszcze - gdzieś poza repo.test jest madwifi? Przydałoby się nowsze, bo jak widać panowie i panie odpowiedzialni za projekt wypuszczają dużo poprawek i nowych wersji. Ktoś umie to skompilować bez błędu na samym początku, że KERNELPATH cośtam bla bla nie ma pliku .../kernel.../build/.config ?

Tytuł:
Użytkownik

prędkość jaką możesz ustawić zależy właśnie od tx power. przy czym tx power to moc nadawania karty/ap. tzn chodzi o to że każde z urządzeń ma swój własny wzmacniacz. tx power z tego co wiem max jest 20 w niektórych ap tak jak w moim istnieje możliwość regulowania wartosci wzmocnienia.

polskie prawo pozwala na max 20 db/100mW w sieciach 2.4GHz i 30db/1000mW w sieciach 5GHz. (mam nadzieje ze sie z tymi watami nie pomyliłem)

generalnie zakładając że antenka ma 2db straty na złączeniu są jakieś 1.5 można powiedzieć ze zestaw ma ok 20db i mieści się w normach
ponieważ do urządzeń można podłączyć antene zewnętrzną która da "kopa" sieci producenci zostawili możliwość regulacji wartością wzmocnienia. i tak jeśli podłączysz antene o wzmocnieniu 12db na 5m kablu ze zwykłymi złączkami sma będziesz miał 1.5 db straty na złaczeniu i 2.5 na kablu czyli łącznie 4db co daje moc anteny na poziomie 8db. średnio karty/ap mają ok 18db wzmocnienia czyli łącznie zestaw ma 26db. W świetle polskiego prawa przekroczona została wartość o 6db :D możesz sobie wtedy zmienić moc nadawania (w przypadku mojego ap minimalna wartość to 12) i pozostajesz w normie.

fakty: nikt w PL tak naprawde sie tym nie przejmuje :D mimo tego na odległość 100m wystarczą panele 6db ludzie potrafią instalować wzmacniacze, parabole i inne takie - z tego co mi wiadomo parabole np używane są na odległość 2-3km! :)

ustaw 20 i tylko na tej wartości możesz wg mnie osiagnąć 54.

i jeszcze coś:

dla przykładu - windowsowy skaźnik wskazywał u mojej dziewczyny na kompie 3 kreski (zdaje sie ze 5 to max) max predkosc jaka mi sie udało uzyskać po sieci to ok 160kbps (ustalona prędkość prawdopodobnie 11Mb lub 5.5) mimo tego ze wskazywał 54. jak kapnołem się ze coś jest nie tak (okazało sie ze po wichurach antena kierunkowa u mnie na dachu przestawiła się o jakieś 2 stopnie) moc wzrosła do 5 kresek prędkość 1200 pomajstrowałem jeszcze z kątem pionowym i mimo 5 kresek prędkość jeszcze sie zwiększyła.

polecam program netstumbler. pokazuje wszystkie sieci w okolicy na którym są kanale i jaka jest moc tych sieci w miejscu w którym się aktualnie znajdujesz.

proponuje jednak podłączyć antenke do AP :D (mysle ze sąsiedzi nie bedą aż tak głupi zeby sie włamywać - to wszystko można sprawdzić w logach przeciez) jeśli ktoś bedzie próbował możesz chyba zablokować go jakoś (tzn mysle ze AP na nnd bedzie mial większe możliwości niż zwykły AP). po podłączeniu antenki włącz program na kompie kliencie i przejdz sie (jeśli to laptop) po pokoju i sprawdź czy wszedzie masz taki sam zasieg. mówiłeś że antenka jest na kablu spróbuj ustawić ją wyżej niżej.

czasami naprawde minimalna zmiana potrafi wpłynąć na działanie sieci.

PS. nie jestem Bogiem w tej dziedzinie - pisze tak jak MNIE wydaje się że to działa jesli gdzieś sie pomyliłem prosze o poprawke.

Tytuł:
MODERATOR

QmQ pisze:
że KERNELPATH cośtam bla bla nie ma pliku .../kernel.../build/.config ?

Zrodel jadra bla bla nie masz. Intenieje gdziestam PKGBUILD costam jakiegostam madwifi. Proponuje bla bla sobie bla go jakostam przegladnac.
QmQ pisze:
i tak 3 razy - dla 16, 32 i 64. Mam się tym przejmować?

http://kabarety.fani.pl/articles.php?id=173 (fragment z pytaniem, czy potrzebna jest kolejna operacja)

Tytuł:
Użytkownik

toś mu tasiorek naopowiadał :D

Tytuł:
Użytkownik

Witam.

Cytuj:
dla przykładu - windowsowy skaźnik wskazywał u mojej dziewczyny na kompie 3 kreski (zdaje sie ze 5 to max)

Windowsowy wskaźnik jest do bani !!!! Pokazuje straszne głupoty. Zależy to również od karty. Pod winde najlepiej instalować sterowniki producenta karty i w windzie wyłączyć kontrole nad kartą bezprzewodową.

Cytuj:
Buffer for request SIOCGIWPRIV too small ( 16<68 )

Mam tak samo i wszystko działa.

Cytuj:
Bridge robi jakby wirtualny interface sieciowy i od momentu jego stworzenia mam traktować go jako jedyną kartę sieciową poza tą, przez którą podłączam Internet, tak?

Jak chcesz zrobić bridge to zainstaluj sobie bridge-utils (chyba że już to zrobi łeś), a następnie tak się to konfiguruje:

iwconfig ath0 essid ....
iwconfig ath0 mode ....
..
ifconfig ath0 up
ifconfig eth0 up
brctl addbr br0
brctl addif br0 ath0
brctl addif br0 eth0
ifconfig br0 xx.xx.xx.xx netmask xx.xx.xx.xx broadcast xx.xx.xx.xx up

Od tej pory masz zmostkowane ath0 i eth0. Teraz dostęp do ath0 i eth0 masz z interfejsu br0 (oczywiście ath0 i eth0 to interfejsy, które chcesz zmostkować). Polecam manuala do brctl.

Pozdrawiam[/quote]

Tytuł:

muray:
Dzięki za tak dokładny opis. Oczywiście od razu po nawiązaniu połączenia wziąłem laptopa pod pachę i chodziłem po domu. Zasięg był wszędzie co najmniej 'żółty'. Ale postawiłem AP w innym miejscu - bliższym temu, gdzie planowałem, i spadła moc :( Teraz z antenką + txpower=30 (a co mi tam :P) siedzę w dużym pokoju i mam jakieś 80% paska mocy. Ale widzę, że faktycznie to bardzo zależy od ustawienia AP - stoi pół metra od miejsca gdzie stał na początku, tylko tylko, że drugą stroną i już taka różnica.

Spróbuję zrobić tę antenę 6dB do której gizmo5418 dał linka na jakimś krótki kabelku i zobaczę jak to wygląda.

Co do tych sąsiadów... Wiesz, ja też jestem sąsiadem... :P ;)

gizmo5418:
Tak, już wczoraj zrobiłem bridga na podstawie pliku uruchomieniowego kogoś stąd + manuala. Chciałem tylko zapytać, czy jak już go mam to mam go po prostu traktować jako jedną kartę sieciową czy jako coś innego. Pytam np. ze względu na ustawianie firewalla - przy konfiguracji mam traktować br0 jako jedyną kartę sieciową czy w ogóle na nią nie patrzeć czy jak?

Ale coś dziwnego zauważyłem. Jak się loguję via SSH na NND przez kabel to jak podam usera i hasło to od razu pojawia się to ASCII-logo NND. A przez WiFi jak podam hasło to nagle bum i cisza - nic się nie dzieje przez jakieś 15 sekund. Czym to może być spowodowane? Jest tak nawet jak jestem 1m od AP @ 54Mbps, 100% mocy.

tasiorek:
Heh, wybacz. Po prostu już nie miałem siły żeby to kopiować to napisałem co pamiętam licząc na to, że ktoś kto się na tym lepiej zna od razu będzie wiedział co i jak. Oto pełen komunikat:
Makefile.inc:113: *** KERNELCONF: /lib/modules/2.4.32-10nnd/build/.config does not exist.. Stop.

Tytuł:
MODERATOR

Tak jak Ci juz napisalem, ne masz zrodel kernela. Nie kompiluj tego recznie, tylko sciagnij sobie z cvs potrzebne pliki ( http://cvs.devel-nnd.brb.pl/cvsweb.cgi/ ... t/madwifi/ ) zmodyfikuj PKGBUILDa (zmien wersje i sumy md5) i stworz sobie nowy pakiet.

Tytuł:

tasiorek pisze:
Tak jak Ci juz napisalem, ne masz zrodel kernela. Nie kompiluj tego recznie, tylko sciagnij sobie z cvs potrzebne pliki ( http://cvs.devel-nnd.brb.pl/cvsweb.cgi/ ... t/madwifi/ ) zmodyfikuj PKGBUILDa (zmien wersje i sumy md5) i stworz sobie nowy pakiet.

Absolutnie nie wiem jak, ale improwizacja to moja specjalność :) Zresztą zaraz poszukam czegoś o tym, jak się robi pakiety.
Dzięki.

Tytuł:
Użytkownik

ahas jeszcze zapomnialem napisac. netstumblerem posługuj sie kiedy jesteś niepodłączony do sieci. tzn sieć jest rozłączona - wtedy włączaj program.

gizmo zgadzam sie ze pokazuje głupoty podobnie jak i oprogramowanie dodawane np do planeta. osobiście wierze tylko netsumblerowi. dlatego opisałem to dodatkowo. jak by mu sie nie chcialo sciagac tego progsa.

Ostatnio zmieniony sobota, 16 września 2006, 13:01 przez muray, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Użytkownik

Witam

Cytuj:
Chciałem tylko zapytać, czy jak już go mam to mam go po prostu traktować jako jedną kartę sieciową czy jako coś innego. Pytam np. ze względu na ustawianie firewalla - przy konfiguracji mam traktować br0 jako jedyną kartę sieciową...

Tak, jak masz bridge to br0 masz traktować teraz jako karte sieciową i w ustawieniach firewalla podajesz br0 (o interfejsach podpiętch pod bridga teraz zapominasz ;))

Cytuj:
Ale coś dziwnego zauważyłem. Jak się loguję via SSH na NND przez kabel to jak podam usera i hasło to od razu pojawia się to ASCII-logo NND. A przez WiFi jak podam hasło to nagle bum i cisza - nic się nie dzieje przez jakieś 15 sekund.

Hmm ciekawe, bo u mnie nic takiego nie występuje. Zarówno po kablu jak i po radiu tak samo mi działa. Najlepiej sprawdź jeszcze jakie masz pingi po radiu. W pomieszczeniach zamkniętych jeszcze dochodzą fale odbite, co nieraz powoduje różne dziwne zachowanie AP-ków. Wpisz z komputera klienta:
ping -s 1492 ip_serwerka (wpis dla linuxa)
ping -l 1492 -t IP_serwerka (wpis dla windowsa, ale nie jestem na 100%pewny, czy jest poprawny)
i zobacz jakie masz czasy i ile strat pakietów

Pozdrawiam

Tytuł:

muray:
Tak, wiem, Używam do testów właśnie NetStumblera. A czasem Kismeta - zależy skąd testuję. Ale sprawdziłem i NetStumbler działał też jak chyba byłem podłączony. Czy wtedy fałszuje wyniki czy jak?

gizmo5418 pisze:
Tak, jak masz bridge to br0 masz traktować teraz jako karte sieciową i w ustawieniach firewalla podajesz br0 (o interfejsach podpiętch pod bridga teraz zapominasz ;))

OK, dzięki, teraz już jasne :)

Cytuj:
Hmm ciekawe, bo u mnie nic takiego nie występuje. Zarówno po kablu jak i po radiu tak samo mi działa. Najlepiej sprawdź jeszcze jakie masz pingi po radiu. W pomieszczeniach zamkniętych jeszcze dochodzą fale odbite, co nieraz powoduje różne dziwne zachowanie AP-ków. Wpisz z komputera klienta:
ping -s 1492 ip_serwerka (wpis dla linuxa)
ping -l 1492 -t IP_serwerka (wpis dla windowsa, ale nie jestem na 100%pewny, czy jest poprawny)
i zobacz jakie masz czasy i ile strat pakietów

Sprawdzałem już i były dobre. Ale proszę, oto wyniki spod Windowsa:
C:\>ping -l 1492 -t 192.168.1.1

Pinging 192.168.1.1 with 1492 bytes of data:

Reply from 192.168.1.1: bytes=1492 time=4ms TTL=64
Reply from 192.168.1.1: bytes=1492 time=3ms TTL=64

Ping statistics for 192.168.1.1:
    Packets: Sent = 12, Received = 12, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 3ms, Maximum =  4ms, Average =  3ms

A więc źle nie jest.

Tytuł:
Użytkownik

Witam

Pingi nawet ładne są jak na taką długość pakietu.
A spróbuj tak na NND spod roota odpal:
ngrep -d br0 port 22
Z drugiego kompa (tego co jest na radiu) zalgouj się na serwer przez SSH. Zobacz na routerze, czy pierwszy pakiet na tym porcie pojawi się od razu, czy z opóźnieniem. Jak z tym 15 sekundowym opóżnieniem, to trzeba będzie zobaczyć dlaczego tak się dzieje.

Pozdrawiam

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+2godz.